ojenlagskirugi

Øjenlågskirurgi

Med tiden bliver huden generel mere slap, også i ansigtet. Derfor kan der opstå et overskud af hud på de øvre øjenlåg. Ofte giver dette et ”træt” udseende, men forandringerne kan også være så udtalte at huden hænger ned på øjenvipperne, og dermed giver et forringet udsyn fremad eller til siderne. Ofte vil man så kompensere ved at rynke panden eller lægge hovedet bagover. Dette giver træthedsfornemmelse eller fornemmelsen af, at øjenlågene bliver tunge. Bliver bindevævet i øjenlåget for slapt, kan man også få en pude af fedtvæv der buler frem, dette oftest ved den inderste øjenkrog.

  

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår i lokalbedøvelse. Er man i blodfortyndende behandling skal denne som oftest afbrydes før operationen, hvor længe før afhænger af hvilken behandling man får. Dette aftales med lægen ved forundersøgelsen forud for operationen. Man skal ikke bruge make-up den dag man skal opereres. Herefter er forløbet således:

  • Huden renses af og lægen tegner i siddende stilling op hvor meget hud der skal fjernes
  • Der lægges lokalbedøvelse under huden
  • Operationsfeltet afdækkes med steril afdækning
  • Lægen fjerner den overskydende hud og eventuelt også fedt. De små blodkar koaguleres.
  • Såret syes sammen med en tynd tråd, og såret smøres med desinficerende salve
  • På dagen for operationen skal man forholde sig i ro, og afkøle såret 10 minutter i hver time (brug evt. frosne grøntsager, men husk at de ikke må ligge direkte på huden, der skal et lommetørklæde imellem)
  • Sov gerne med hovedet let hævet den første nat
  • Trådene fjernes 4-6 dage efter operationen
  • Det er vigtigt at beskytte arret mod sollys, brug derfor solcreme med høj faktor den første solsæson eller på skiferie o. lign.

 

Efter operationen

Efter operationen vil de fleste opleve at øjenlågene er hævede og misfarvede, men der er stor forskel på hvor meget. Efter 3-4 dage vil de fleste også opleve at såret begynder at klø. Her er det vigtigt ikke at kradse i såret. Man kan først vurdere det endelige resultat måneder efter operationen.

 

Risiko

Risikoen ved operationen er meget lille. Der kan som ved alle operationer opstå infektion, men denne kan oftest behandles simpelt med antibiotika. Blødning er sjældent, men ved fjernelse af fedtvæv kan der yderst sjældent opstå en større blødning, som kan presse på synsnerven og give varig synsskade.

 

Pris

Prisen for at blive opereret privat er kr.7500 for begge øjenlåg.

 

Patientvejledning

Hent vores patientvejledning omkring Operation for Tunge Øjenlåg her.

Du kan se Sundhedsstyrelsens faglige visitationsretningslinjer (se side 8 "Afstandskriterie ") vedrørende Operation for Tunge Øjenlåg her.